divider
 
 

ÖNSÖZ

Değerli KTSD Üyeleri,

Sektörümüzün gelişimini, dinamizmini yansıtan ve Derneğimizin faaliyetlerini siz üyelerimize aktarmak için hazırladığımız bu yılın üçüncü e – bülteninde sizlerle buluşuyoruz.

Bu sayımızda, 18 Ekim 2017 Çarşamba günü Elite World Hotel Taksim'de gerçekleştirdiğimiz Üye Bilgilendirme Toplantısı ile ilgili bilgilere yer veriyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da toplantımıza yoğun katılım gösteren tüm üyelerimize teşekkür ederim.

Mevzuat ve diğer düzenlemelere yönelik hazırladığımız haberin içeriğinde; diş fırçalarına yönelik yayınlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ’e, Kozmetik Yönetmeliği ve kılavuzlarına ilişkin güncellemelere, biyosidal ürünler konusunda son yapılan düzenlemelere ve geçtiğimiz aylarda yayınlanan KKDİK Yönetmeliği’nin rehber dokümanlarına ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan, kozmetik ürünlerde “İçermez” iddiaları ve “Hipoalerjenik İddiası”na yönelik düzenlemeleri içeren “Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 4.0” üzerine hazırladığımız haberimizi de bu sayımızda bulabilirsiniz.

Bu sayımızda ayrıca Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA)’nın kimyasalların güvenliliği hakkında tüketicilerin görüşlerine yönelik AB üye ülkelerinde çok sayıda katılımcı ile yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını sizlere aktarıyoruz.

Bültenimizde, sektörümüzü ilgilendiren diğer ulusal ve uluslararası gelişmeleri, ekonomik ve sosyal gündem ile ilgili haberleri ve önümüzdeki aylarda gerçekleşecek olan önemli sektörel buluşma ve toplantılara dair haberleri de sizlerle paylaştık.

Bir sonraki sayımızda yeni haberler ve gelişmelerle tekrar birlikte olmak dileğiyle, saygı ve selamlarımla…  

KTSD Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet Pura

 
 

MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ VE DİĞER DÜZENLEMELER

Ekonomi Bakanlığı tarafından, 22/4/2017 tarihli ve 30046 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2017/2) ile başlatılan, 9603.21.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda “diş fırçaları (takma damak fırçaları dahil)” tanımı altında sınıflandırılan eşyanın ithalatında korunma önlemi alınması için yürütülen soruşturma sonucunda alınan karar 28/8/2017 tarihli ve 30168 sayılı Resmî Gazete’de İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2017/10) ile yayınlanmıştır. Buna göre, 9603.21.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda yer alan ürünün ithalatında 3 (üç) yıl süreyle ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanmasına karar verilmiştir.

Kararın tümünün yer aldığı Tebliğ metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (Tİ&TCK) tarafından “Kozmetik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” yayınlandı.

Taslak, Avrupa Komisyonu’nun 1223/2009 sayılı Kozmetik Tüzüğü’nü tadil eden 2016/314, 2016/621, 2016/622, 2016/1120, 2016/1121, 2016/1143, 2016/1198, 2017/237, 2017/238, 2017/1224, 2017/1410 ve 2017/1413 sayılı Komisyon düzenlemelerine uyum amacıyla Kozmetik Yönetmeliği Ek III, Ek IV, Ek V ve Ek VI’ da yapılacak olan değişiklikleri içeriyor.

Kozmetik Yönetmeliğine ilişkin kılavuz güncellemeleri de Tİ&TCK tarafından yayımlanmaya devam ediyor.

En son yayınlanan kılavuzlar:

Kozmetik Ürünlerin Analizlerine İlişkin Kılavuz

Kozmetik Ürünlerin Bileşenlerinin Kalite Gerekliliklerine İlişkin Kılavuz

Kozmetik Ürünlerde İddiaları Kanıtlamak Üzere Yapılan Belgelendirme Çeşitlerine İlişkin Kılavuz

Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 4.0

Kozmetotekstil Ürünlere İlişkin Kılavuz Sürüm 3.0

Kozmetik Müesseselerinde Görev Alan Sorumlu Teknik Elemanlara İlişkin Kılavuz

Kozmetik Ürünlerde Güvenlilik Değerlendirmesi ve Güvenlilik Değerlendiricisi Hakkında Kılavuz Sürüm 2.0

Sektörümüze dair mevzuat güncellemelerinden haberdar olmak için www.ktsd.org.tr adresini takip etmeye devam edebilirsiniz.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından haşere grubunda kullanılan biyosidal ürün isimlerine yönelik bir Makam Oluru yayınlanmıştır. Buna göre; ürünlerin bilinçsiz kullanımını engellemek için ürün isminde ve etiket örneğinde bitki, doğallık ve buna benzer ürünün zararsız olduğu algısını oluşturacak ibarelerin yer almaması gerektiği, bu şekilde olan ürün isimlerinin 31.06.2018 tarihine kadar değiştirilmesi, bu tarihe kadar eski ürün ismiyle üretilen/ithal edilen ürünlerin raf ömrü kadar piyasada kalması, bu tarihten itibaren eski ürün ismiyle üretim/ithalat yapan ve raf ömrü geçtikten sonra piyasada bulunan ürünler hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda yasal işlem yapılacağı belirtilmiştir.

İlgili Makam Oluru için tıklayınız .

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından “Rodentisitler Hakkında Alınan Karar”a göre; % 0,003 veya daha fazla konsantrasyonda rodentisit aktif maddesi içeren biyosidal ürünlerin 1 Mart 2018 tarihi itibarı ile genel halkın kullanımı amacıyla ruhsatlandırılmasının ve piyasaya arzının, genel halkın satın alabileceği şekilde satışa sunulmasının ve genel halk tarafından kullanımının durdurulması; daha önceden genel halkın kullanımı amacıyla ruhsatlandırılmış biyosidal ürünlerin ruhsat sahiplerinin, ilgili ürünlerin ruhsatnamelerinde 1 Mart 2018 tarihine kadar gerekli tadilatı yaptırmaları ve genel halkın kullanımı amacıyla piyasada bulunan ürünlerin ruhsat sahipleri marifetince en geç 1 Ocak 2019 tarihi itibarı ile piyasadan toplatılması hususlarında Kurum Başkanlığı Oluru alınmıştır.

İlgili Makam Oluru için tıklayınız .

23/06/2017 tarihli ve 30105 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK Yönetmeliği) için rehber dokümanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasallar Yardım Masası internet sitesinde yayınlandı.

Kayıt Rehberi, Eşya Rehberi, Alt Kullanıcılar Rehberi, Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanmasına Dair Rehber gibi yönetmeliğin uygulanmasında yol gösterecek rehber dokümanların tümüne buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU, 2017 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORUNU YAYINLADI

ürkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 30’uncu maddesinde, genel yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık bütçe uygulama sonuçları, ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefler ile faaliyetlerini Temmuz ayı içinde kamuoyuna açıklayacakları hükmü gereğince 2017 yılı bütçesinin ilk altı aylık uygulama sonuçları, ikinci altı aya ilişkin beklenti ve hedefler ile faaliyetlerini kapsayan “2017 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”nu kamuoyunun bilgisine sunmuştur.

Raporun “Ocak-Haziran 2017 döneminde yürütülen faaliyetler” başlığında yer alan bilgilere göre; 2017 yılında toplam 8.000.000 TL ödenek Ürün Takip Sisteminin (ÜTS) Kurulması için ayrılmıştır. 2013 yılında yatırım programına alınan ÜTS’nin Kurulması Projesi kapsamında 25 adet modülün geçici kabul faaliyetleri tamamlanmıştır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (Tİ&TCK) tarafından Ocak-Haziran 2017 döneminde yürütülen diğer faaliyetler ise şöyledir: Tıbbî Cihazların Kaydına, Takibine ve İzlenebilirliğine Dair Yönetmelik taslağının oluşturulması, ÜTS projesi kapsamında tıbbî cihazların test ortamından gerçek ortama alınmasına yönelik gerekli planlama ve koordinasyon çalışmalarının tamamlanması, ÜTS ile ilgili 3 adet kılavuz ve 5 adet duyuru yayımlanmasıdır. Aynı zamanda tıbbi cihaz mevzuatının uyumlaştırılması kapsamında "Vücut Dışında Kullanılan (in-vitro) Tıbbî Tanı Cihazları İçin Ortak Teknik Özellikler Tebliği” taslağı ile “Vücut Dışında Kullanılan (in-vitro) Tıbbî Tanı Cihazları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” taslağı hazırlanmış ve AB Komisyonunun görüşüne sunulmuştur. AB Komisyonu görüşleri de dahil olmak üzere taslak üzerinde görüş alma ve değerlendirme süreci tamamlanmıştır.

Rapora göre, 2017 yılının ilk 6 ayında Tİ&TCK tarafından kozmetik ürünlere ilişkin 198 adet firma kaydı onaylanmış, 86 adet firma kayıt başvurusuna eksiklik yazılmış, 38 adet firma kayıt başvurusu uygunsuzluk nedeniyle reddedilmiştir. 125 adet kozmetik firma bilgi değişikliği gerçekleştirilmiştir. Toplam 38.450 adet kozmetik ürün bildiriminden 20.626 adet ürün bildiriminin incelemesi tamamlanmıştır. 391 adet ihraç amaçlı kozmetik ürün sertifikası başvurusu yapılmış olup, bu kapsamda yaklaşık 19.550 adet kozmetik ürün değerlendirilmiş, 266 adet kozmetik ürün sertifikası düzenlenmiş, 134 başvuruya eksiklik/uygunsuzluk yazısı yazılmıştır. Kozmetik klinik araştırmaları kapsamında yapılan 24 başvurunun 13 adedi onaylanmış, 11 adedine eksiklik yazılmış, 4 adet dermatolojik uyum testi sonuç raporu kayıt altına alınmıştır.

Kozmetik ürünlerin 2017 Yılı Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Planı kapsamında, piyasaya güvenli ve kaliteli kozmetik ürün arzına yönelik üretim yerlerinin GMP denetimlerinin yaygınlaştırılması adına plan doğrultusunda belirlenen riskli ürün grubu ve üretim yerlerine yönelik denetimler yürütülmüştür. Bu kapsamda toplam 523 denetim yapılmış olup toplam 1.074 kozmetik ürün denetlenmiştir. Denetimi yapılan 1.077 adet üründen; 504’ünün uygun, 475’inin teknik düzenlemeye aykırı, 98’inin ise güvensiz olduğu tespit edilmiştir. Kozmetik denetimleri sonucunda güvensizlik, teknik düzenlemeye ve mevzuata aykırılık gerekçesiyle toplam 1.089.544 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

KOZMETİK ÜRÜNLERDE “İÇERMEZ” İDDİALARINA İLİŞKİN KILAVUZ YAYINLANDI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 4.0” yayınlandı. Yeni sürüm ile kozmetik ürünlerde “İçermez” iddiaları ve “Hipoalerjenik İddiası” kılavuza dahil edildi.

Yayınlanan kılavuza göre;

- Kozmetik Yönetmeliği ile yasaklanmış olan bir bileşene ilişkin “içermez” ya da bu anlama gelen bir iddia kullanılmamalıdır.

- Kozmetik üründe bir grup maddenin bulunmadığına yönelik iddialar varsa kozmetik ürün bu grup maddelerden hiçbirini içermemelidir.

- İlgili ürün grubunda ürünlerin yapısı itibariyle kullanılmayan bileşenler için “içermez” iddiası veya benzer anlamdaki iddiaların kullanılması uygun değildir.

- Yasal olarak kullanılan bir bileşen/bileşenlere ilişkin ürünlerin bu bileşeni/bileşenleri içermediği şeklindeki iddiaların kullanılması uygun değildir.

- Hipoalerjenik iddiası, yalnızca ilgili ürünün alerjik potansiyelinin en aza indirilmiş olması durumunda kullanılabilir.

- “Hipoalerjenik” iddiası ürünün hiçbir şekilde alerji oluşturmayacağı güvencesini sağlamayacağı için ürünün alerji oluşturmayacağına ilişkin ifadelere yer verilmesi uygun değildir.

Kılavuz hükümlerinim uygulanmasına yönelik herhangi bir geçiş süresi bulunmamaktadır.

Kılavuzun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

AB TÜKETİCİLERİ, KİMYASALLARIN GÜVENLİLİĞİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA)’nın bülteninde yer alan habere göre; Avrupa Birliği’nin 28 üye ülkesinde, 28 bin civarında tüketiciyle yüzyüze ve anadillerinde yapılan araştırma, tüketicilerin yüzde 65’inin tehlikeli kimyasallara maruz kalma konusunda endişe ettiğini gösteriyor. Bu oranın %26’sının çok endişeli, %39’unun ise biraz endişeli olduğu saptanmış. Endişe sevyesinin katılımcıların ülkelerine göre değiştiği, Kuzey Avrupa'daki ülkelerin genel olarak Güney Avrupa'dakilere kıyasla daha bilinçli ve daha az endişe duyduğu ancak her üye ülkede, katılımcıların en az yarısının endişe gösterdiği saptandı.

Anket ayrıca tüketicilerin tehlike piktogramlarına ilişkin farkındalığını inceledi. Sonuçlara göre; katılımcıların % 76’sı güvenlik talimatlarını okuyor, % 57’si etiketteki talimatları okuyor ve % 19’luk kısım ise bunlara ek olarak daha fazla bilgi için araştırma yapıyor.

Tehlike piktogramlarının tanınırlığı araştırıldığında ise; katılımcıların %92’sinin “yanıcılık” piktogramını gördüğü ve neredeyse hepsinin (%96) anlamını bildiği görüldü. Ancak katılımcıların sadece %20’lik kısmı "ciddi sağlık riski" piktogramı tanıyabildi.

Anket katılımcılarına ayrıca, kimyasal madde içeren ürünlerin güvenliliğinin 10 ila 15 yıl önceye kıyasla ne yönde değiştiğini düşündüleri soruldu. Buna göre; tüketicilerin % 44'ü, kimyasal maddelerdeki güvenliliğin son 10 ila 15 yıl içinde geliştiğini düşünüyor, % 33’ü aynı olduğunu düşünüyor, % 16’sı ise kötüleştiğini düşünüyor.

Anket sonuçları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

SAHTEYE KARŞI BERABER SAVAŞALIM

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Fikri Ve Sınai Mülkiyet Haklarının (FSMH) Sınırlarda Etkin Korunması Projesi kapsamında bir kamu spotu ve tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik broşürler yayınlandı.

Yayınlanan bilgilendirici broşürlerde tüketiciler sahte ürünler konusunda uyarılıyor ve ürünün gerçek mi sahte mi olduğunun ayırt edilmesi konusunda bazı göstergeler sunuluyor. Oyuncak, giyim, kozmetik, oto yedek parçası, ilaç gibi birçok alanda yüz binlerce sahte ürünün gümrüklerde durdurulduğu, bu sahte ürünlerin birçok sağlık sorununa yol açabileceği ve tüketicinin bu sahte ürünlere prim vermeyerek sadece markaları değil, ailesini ve toplumu da koruduğu vurgulanıyor.

Projenin kapanış törenine katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci, fikri ve sınai mülkiyetin, ekonominin en büyük sermayelerinden olduğunu belirterek, "Fikri mülkiyet, talebi ve sektörleri etkileyen bir güç haline gelmiştir. 'Fikri ve sınai hakların korunması, ticaretin tamamı, rekabet, vergiler, tüketicilerin korunması üzerinde gitgide etkisi artan bir unsur olmuştur. AB Fikri Mülkiyet Ofisi tarafından yapılan çalışmaya göre; 2011 ila 2013 yılları arasında AB’de istihdamın yüzde 28’i, fikri ve sınai mülkiyet haklarına dayalı endüstriler tarafından sağlanmıştır." bilgisini verdi.

Proje kapsamında yayınlanan kamu spotu ve broşürlere buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

KTSD 2017 YILI ÜYE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KTSD tarafından 2017 yılının Üye Bilgilendirme Toplantısı 18 Ekim 2016 tarihinde Elite World Otel’de üyelerimizin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, 2017 yılında Dernek tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin yanı sıra hijyenik kağıt, kozmetik ve temizlik sektörleri ile ilgili gelişmeler paylaşıldı.

Toplantı KTSD Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ahmet Pura’nın açılış konuşmasıyla başladı. Sn. Pura, konuşmasında temsil ettiğimiz sektörlere yönelik son zamanlara bürokratik bariyerlerin yoğunlaştığını ve bu olumsuzluğun devam edecek gibi göründüğünü belirtti. Bu engelleri aşmada Derneğimizin büyük öneme sahip olduğunu bu nedenle sahip çıkmanın gerekliliğini vurguladı. Sn. Pura, Derneğimiz bünyesinde Yürütme Kurulları, alt çalışma grupları gibi çok güçlü kadroların bulunduğunu ve destekleri için tüm üyelerimize teşekkür ettiğini belirtti.

Derneğimiz Genel Sekreteri Sn. Tülin Özkoca tarafından, 2017 yılında Derneğimizin ulusal ve uluslar arası paydaşları ile iletişim ve etkileşimleri, devam eden çalışmaları ve diğer kurumsal konuları hakkında üyelerimize bilgi aktarıldı.

Temizlik ve Hijyenik Kâğıt Ürünleri Yürütme Kurulu Başkanı Sn. Melike Özener tarafından, Yürütme Kurulunun deterjan mevzuatı ve diğer ürün grupları (hijyenik kağıtlar, hava aromatize edici ürünler, biyosidal ürünler) için mevzuatın AB ile uyumlaştırılması ve bu süreçte bakanlıklar ve uluslararası kuruluşlarla olan ilişkileri ve çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Temizlik ve Hijyenik Kâğıt Ürünleri Yürütme Kurulu Üyelerimizden Sn. Pınar Karabulut tarafından, Mayıs 2017’de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan “Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” hakkında bilgilendirme yapıldı ve taslak yönetmelik üzerine Bakanlık ile yapılan görüşmelere dair notlar aktarıldı.

“Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik” hakkında, Derneğimiz KKDİK Yönetmeliği Çalışma Grubu tarafından hazırlanmış olan bilgilendirme sunumu çalışma grubu üyesi Sn. Başak Gülsün tarafından sunuldu.

Kozmetik Ürünler Yürütme Kurulu çalışmaları hakkında Kozmetik Ürünler Yürütme Kurulu Başkanı Sn. Nilgün Dayıoğlugil tarafından bilgilendirme yapıldı. Kozmetik mevzuatı ile ilgili olarak, 07.06.2017 tarihinde görüşe açılan “Kozmetik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağına” yönelik olarak KTSD görüşleri aktarıldı. Üyelerimizin görüşleri alınarak derlenen ve Türkiye ve İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile paylaşılan Ürün Takip Sisteminde Yaşanan Sorunlar hakkında bilgi aktarıldı. Kozmetik mevzuatına ilişkin yayınlanan kılavuzlardan, “İçermez” iddiaları ve “Hipoalerjenik İddiası”nın yer aldığı “Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 4.0” ve Kozmetik Ürünlerde İddiaları Kanıtlamak Üzere Yapılan Belgelendirme Çeşitlerine İlişkin Kılavuz” hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Katılımın yoğun olduğu toplantı, üyelerin soru ve görüşleriyle interaktif bir şekilde gerçekleşti. Kapanış konuşmasında sunum yapan üyelere katkılarından ve tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür edilerek toplantı sonlandırıldı ve ardından öğle yemeğine geçildi.

Etkinliğin tüm fotoğraflarına internet sitemizin Galeri sayfasından ulaşabilirsiniz.  

 
 

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ORGANİZASYON DEĞİŞİKLİKLERİ

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda yapılan organizasyon değişiklikleri ile Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanı ile Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanı yer değiştirmiştir. Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanı görevine Sn. Yücel Dener atanırken, Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanı Sn. Doç. Dr. Evren ALGIN YAPAR olmuştur.

Aynı şekilde Tİ&TCK Denetim Dairesinde de görev değişiklikleri olmuş, Kozmetik Denetim Dairesi Başkanı ile İlaç Denetim Dairesi Başkanı yer değiştirmiştir. Sn. Uzm. Ecz. Sevil AZAK SUNGUR İlaç Denetim Dairesi Başkanı görevini devralırken, Kozmetik Denetim Dairesi Başkanı görevine Sn. Uzm. Ecz. Sibel ERDİNÇ GÜRER atanmıştır.

Kozmetik Ürünler ve Denetim Dairesi yeni Başkanlarımıza atamalarından ötürü en içten tebriklerimizi sunar, eski Başkanlarımıza yeni görevlerinde başarılarının devamını dileriz.  

 
 

SUSTAINABLE CLEANING PRODUCTS SUMMIT

“Sustainable Cleaning Products Summit”in dördüncüsü bu yıl 8 ve 9 Kasım 2017 tarihlerinde Paris'te gerçekleşecektirilecek.

Sürdürülebilir Temizlik Ürünleri Zirvesi'nin amacı, kilit konuların tartışılarak temizlik ürünleri endüstrisindeki sürdürülebilirliği ilerletmektir. Zirvede tartışılacak sürdürülebilirilik konularının bazıları ise şöyle: Temizleme ürünü şirketleri, ürünlerinin çevresel ve sağlık etkilerini nasıl azaltabilir? Yeşil yüzey aktif maddelerde hangi gelişmeler oluyor? Deterjanlarla ilgili sürdürülebilirlik konuları nedir?

Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

COSMETICS & HOME CARE INGREDIENTS 2017

“Cosmetics & Home Care Ingredients”, Fuarı, 9-11 Kasım 2017 tarihleri arasında 3. kez İstanbul Fuar Merkezi’nde katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Fuar, 2017 yılında ülkemizde gelişmekte olan Kozmetik, Kişisel ve Ev Bakım Ürünleri Sektörlerinin hammadde ve teknoloji kaynaklarının artmasına vesile olmayı, yeni ürün yaratmak için kullanılan yeşil kimyasalların ve yeşil teknolojilerin sektöre doğrudan tanıtımını sağlamayı amaçlıyor.

Fuar hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.  

 
 

A.I.S.E. CLEANING & HYGIENE FORUM 2017

Paydaşlarımızdan A.I.S.E. tarafından yıllık olarak düzenlenen "Cleaning & Hygiene Forum” bu yıl 6 Aralık 2017 tarihinde The Hotel Brussels, Brüksel’de gerçekleştirilecek.

Bu yılki Forum, temizlik ve hijyen ihtiyaçlarının gelecekte nasıl gelişeceğine, sektörün yenilikçiliğine ve geleceği için ilgili AB çerçevesine bakarak başlayacak. Ardından, Avrupa'da endüstrinin karşılaştığı güçlükler ve fırsatlar ile ve daha adil bir AB Tek Pazarı için yenilikçi çözümler ve düzenleyici engellerin tartışılacağı bir panel düzenlenecek.

Etkinlik hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.  

 
 

REACH 2018 STAKEHOLDERS' DAY

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA) tarafından her yıl düzenlenen REACH Paydaşlar Günü, 2018 yılında 29 – 31 Ocak tarihlerinde Helsinki’de düzenlenecek.

29 Ocak'ta, kimyasal güvenlik değerlendirmesi ve raporlama aracı olan Chesar konusunda uygulamalı eğitim sunulacak. 30 Ocak'ta kimya kayıtları için IT araçları konusunda bire bir toplantılar ve eğitimler düzenlenecek. Etkinliğin son gününde yapılacak olan konferansta ise şirketlerin karşılaştıkları ana konular hakkında tavsiyeler verilmesi amaçlanıyor.

Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.  

 
 

MIDDLE EAST & NORTH AFRICA NONWOVENS SYMPOSIUM 2018

EDANA tarafından 4.’sü düzenlenecek olan “Middle East & North Africa Nonwovens Symposium” 2018 yılında 6 ve 7 Şubat tarihlerinde Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilecek.

Konferansta önde gelen hükümet kuruluşlarından ve sivil toplum örgütlerinden, bölgesel ve küresel firmalardan uzman konuşmacılar yer alacak ve hijyen, medikal, sürdürülebilirlik, endüstriyel uygulamalar, hammaddelerde eğilimler, tüketici ve pazar anlayışları konularında önemli eğilimleri ve gelişmeleri sunacaklar.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.