divider
 
 

ÖNSÖZ

Sevgili Dostlar,

2018 yılının ilk e – bülteni ile sizlerleyiz. E-bültenimizin bu sayısında, Dünya ve Türkiye’de sektörümüze dair olan gelişmeleri ve faaliyetlerimizi siz üyelerimiz için derledik.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetki alanına giren ürün gruplarından deterjanlar, temizlik ürünleri, hijyenik kağıtlar ve hava aromatize ediciler için bildirim yükümlülüğünü kaldırdı. Ayrıca deterjanlar ve temizlik ürünleri mevzuatı güncellendi ve “Deterjanlar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Konu ile ilgili ayrıntıları bültenimizde sizlerle paylaştık.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Dairesi’nin değişen e-posta ve telefon bilgilerine dair habere, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen organizasyon değişiklerine ve Derneğimizin 2017 yılı içerisinde çeşitli medya kuruluşları ile yaptığı haber çalışmalarının tümüne bu sayımızdan ulaşabilirsiniz.

Bu içeriklerin yanı sıra geçen üç aylık dönemde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Dairesi Başkanlığı görevine yeni atanan Sn. Yücel Dener ile bir araya gelme fırsatı bulduk ve sektörümüzü ilgilendiren konular ile ilgili kendisiyle bilgi paylaşımında bulunduk. Çeşitli kurum ve kuruşlar tarafından KKDİK Yönetmeliği hakkında yapılan seminerlere katılım sağlayarak konuyu yakından takip etmeyi sürdürdük.

Bu sayımızda sektörümüzü ilgilendiren diğer gelişmeleri, çeşitli etkinlikler hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Bir sonraki e-bültenimizde görüşmek üzere, selam ve sevgilerimle…  

KTSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Melike Özener

 
 

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB), denetim sahasına giren ürünlere yönelik olarak bazı piyasa denetim ve gözetimi tebliğlerini yürürlükten kaldırdı.

21 Aralık 2017 tarihli ve 30277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler ile;

- Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi Ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi Ve Denetimi İle Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ”,

- “Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ”,

- “Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi Ve Denetimi İle Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ” ve

- “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi Ve Denetimine İlişkin Tebliğ” yürürlükten kaldırıldı.

Tebliğlerin yürürlükten kaldırılması ile bu ürünler için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yapılması gerekli bildirim zorunluluğu da kaldırılmıştır ancak ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimleri devam edecektir.

Bu tebliğler kapsamına giren ürünler, “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik”in 23 Aralık 2017 itibarıyla yürürlüğe girmesiyle artık KKDİK Yönetmeliği çerçevesinde denetlenecek. Denetimler ayrıca; 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ile sınıflandırma, etiketleme, ambalajlama hususlarında SEA Yönetmeliği üzerinden, ürünlerin iddiaları Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği üzerinden yürütülmeye devam edecek.

Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Tebliğ metinlerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilir.

Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Tebliğ

Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Tebliğ

Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Tebliğ

Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ  

 
 

“DETERJANLAR HAKKINDA YÖNETMELİK” YAYINLANDI!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 27 Ocak 2018 tarihli ve 30314 sayılı Resmi Gazete’de “Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ” ve “Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerinin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ” yayımlanmıştır. Bu tebliğlerin yerini alacak “Deterjanlar Hakkında Yönetmelik” de 27 Ocak 2018 tarihli ve 30314 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Yürürlükten kaldırılan Tebliğler ile; evsel ya da endüstriyel kullanım amaçlı temizlik ürünleri ve deterjanlar için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yapılması gerekli bildirim zorunluluğu 27 Ocak 2018 tarihi itibari ile kaldırılmıştır. Tebliğlerde yer alan diğer hükümler ise 27 Temmuz 2018 tarihinde yürürlükten kaldırılacaktır.

Yeni yayınlanan Yönetmelik ile ise,

- Fosfat ve diğer fosfor bileşiklerine dair kısıtlamalara uymayan, tüketicilerin kullanımı için imal edilmiş çamaşır ve otomatik bulaşık makinesi deterjanları, 27 Ocak 2019'dan itibaren piyasaya arz edilemeyecek,

- Tek kullanımlık dozajlarda ve sıvı olan tüketicilere yönelik çamaşır deterjanları veya tüketicilere yönelik otomatik bulaşık makinesi deterjanları çözünür bir ambalajda yer aldığında çocukları bu ürünlerin zararlarından korumak amacıyla; bu tür deterjanların rengini gizleyecek bir dış ambalaj içine alınması, ambalajda “Çocukların erişemeyeceği yerde saklayın” ifadesinin yer alması, deterjan kutusunun kapağının çocuklar tarafından açılamayacak şekilde tasarlanması, kapsülün kazayla ağza alınması halinde ağızdan atılmasını sağlayacak caydırıcı bir tat içermesi gibi ek hükümler bu tür deterjanlara uygulanacak.

Yürürlükten kaldırılan Tebliğlere ve yeni yayınlanan Yönetmelik metnine aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilir.

Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ

Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerinin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ

Deterjanlar Hakkında Yönetmelik  

 
 

MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ VE DİĞER DÜZENLEMELER

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Avrupa Komisyonu’nun 1223/2009 sayılı Kozmetik Tüzüğünü tadil eden 2017/2228 sayılı Komisyon düzenlemesine uyum amacıyla Kozmetik Yönetmeliği Ek III’te değişiklik yapılacağını duyurdu.

İlgili duyuru ve yapılması planlanan ek değişikliklerin içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

Sektörümüze dair mevzuat güncellemelerinden haberdar olmak için www.ktsd.org.tr adresini takip etmeye devam edebilirsiniz.

“Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 31 Aralık 2017 tarihli ve 30287 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Derneğimizin de yoğun çabalarıyla ortaya çıkan ve sektörlerimizin de kaygılarını gidermeye yönelik değişiklik ve "düzeltme" sektörlerimize kısa bir süre için de olsa nefes alma imkânı getirdi. Yeni yönetmelikle yayınlanan değişiklik sonucunda "Karşılaştırmalı Reklamlar" başlıklı Madde 8'in yürürlüğe giriş tarihi bir yıl daha (01/01/2019 tarihine) ertelenmiştir. Bu çerçevede gerek yaptırımlar, gerek yapı ve işleyiş ve gerekse sektördeki oyuncuların konuya ilişkin bilgi ve duyarlılığını yeterli düzeye yükseltmesi için bu bir yıl içerisinde sürdürülen faaliyetlerin yoğunlaştırılması gerekmektedir. Bu şekilde yürütülecek eğitim ve programlarla yapılacak değişikliklerin uygulamada haksız rekabet doğurması ve tüketici nezdinde kafa karışıklığı ve karmaşa yaratmasının önüne geçilebileceğine inanıyoruz.

Yönetmelik metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından “Rodentisitlerin Güvenli Kullanımı İçin, Genel Halkın ve Uzman Personelin Kullanacağı Ambalaj ve İstasyon Özellikleriyle İlgili Makam Oluru” yayınlanmıştır. Makam Oluru’na göre; 1 Mart 2018 tarihi itibarı ile rodentisit aktif maddelerinden;

- brodifacoum isimli maddenin %0,003 ve daha yüksek oranlarda kullanıldığı karışımların CLP Tüzüğüne göre üreme sistemine toksik kategori 1A olarak sınıflandırılması,

- chlorophacinone, coumatetralyl, warfarin, bromadiolone, difenacoum, difetialone ve flocoumafen isimli maddelerin %0,003 ve daha yüksek oranlarda kullanıldığı karışımların CLP Tüzüğüne göre üreme sistemine toksik kategori 1B olarak sınıflandırılması ile H360D “Doğmamış çocukta hasara yol açabilir” uyarısının bulunacak şekilde etiketlenmesi gerekmektedir.

İlgili Makam Oluru için tıklayınız .

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından “Diflobenzuron Hakkında” yayınlanan Makam Oluru’na göre; Diflubenzuron içeren ürünlerin su sistemlerinde kullanımına yönelik ruhsatların geçerlilik süresi 30.01.2018 tarihine kadar uzatıldığından bu tarihten itibaren piyasada bulunmaması gerekmektedir. Bu nedenle 30.01.2018 tarihinden itibaren piyasada bulunan ürünler hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda yasal işlem yapılacaktır. Su sistemlerinde kullanım alanı çıkartılarak yalnızca kuru gübreliklerde kullanılmak istenen ürünlerin etiket örneklerini 30.01.2018 tarihine kadar onaylatmaları ve ruhsat belgelerini bu doğrultuda yeniletmeleri gerekmektedir.

Makam Oluru’na buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK DAİRESİ E-POSTA VE TELEFON HİZMETİ GÜNCELLEMESİ

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan duyurularda, Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı bünyesinde önceden hizmet veren;

- kozmetik.bildirim@titck.gov.tr

- kozmetik.sertifika@titck.gov.tr

- kozmetik.mevzuat@titck.gov.tr

- kozmetik.klinik@titck.gov.tr

- kozmetik.uts@titck.gov.tr

e-posta adresleri kullanıma kapatılmış olduğu bundan sonra sadece kozmetik.soru@titck.gov.tr e-posta adresi üzerinden hizmet verileceği, ayrıca 2018 yılı itibariyle 0312 218 3268 ve 0312 218 3243 olan yardım masası telefonlarıyla artık destek ve bilgi hizmeti verilmeyeceği belirtildi.

Yapılan duyuruda firmaların, Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığının görev alanında yer alan kozmetik firma kayıt, kozmetik ürün bildirim işlemleri, kozmetik ürün ihracat sertifikası, kozmetik klinik araştırmalar vd. konularda Kurumun resmi web sitesinde yer alan “Kozmetik” sekmesinde yer alan bilgilere başvurması, bu bilgiler hakkında Dairenin tekrar tekrar meşgul edilmemesi, evrak takibi hakkında firmalar tarafından e-posta gönderilmemesi rica edildi.  

 
 

"TÜRKİYE EKO-ETİKET" DÖNEMİ BAŞLIYOR

Türkiye, tüketicilerin çevreye zararlı ve daha duyarlı ürünler arasında ayrım yapma imkânına kavuşacağı "Eko-Etiket" sistemine geçmeye hazırlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından hayata geçirilen "Ulusal Çevre Etiket Sisteminin Kurulması Projesi"nin kapanış konferansı etiket logo yarışması sonuçlarının açıklanmasıyla gerçekleştirildi.

Projenin hedefleri arasında, Ulusal Çevre Etiket Sistemi kapsamında AB Çevre Müktesebatını (EC 66/210 sayılı ve 25 Kasım 2009 tarihli Avrupa Parlementosu ve Konseyi Eko-etiket Tüzüğü) uygulamak, Türkiye’de çevre koşullarını iyileştirmek, Uluslararası Çevre Etiket Sisteminin oluşturulmasında Türkiye’yi desteklemek ve Kurumsal Kapasitesinin oluşturulmasını sağlamak yer alıyor.

Avrupa Birliği'nin Eko-etiket (çevre etiketi) uygulaması, tüketicilerin daha yeşil ürün ve hizmetleri ayırt edebilmelerine yardımcı olmak amacıyla başlatılmış bir uygulamadır. AB Çevre etiketi (Ecolabel), gıda, içecek, ilaç ve tıbbi ürünler dışındaki alanlarda herhangi bir hizmet ya da ürün için verilebilmektedir. Bugün AB Eko-Etiketi çok geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini kapsamakta olup, yeni gruplar sürekli olarak ilave edilmektedir.

Ürünün ham madde temininden geri kazanımına kadar her safhasını kapsayan sistem, temiz üretim, sürdürülebilir tüketim için bir araç ve çevreye daha duyarlı ürünler arasında seçim yapabilmek için tüketicilere ise aynı zamanda bir seçenek sağlayacak bilgiyi sunacak.

Sistemle ayrıca "enerji verimliliği", "atık minimizasyonu" ve "ürün yönetimi" de teşvik edilecek. Böylece insanların, çevreye zararlı ve daha duyarlı ürünler arasında ayrım yapmasına yardımcı olunacak.

Çalışma kapsamında öncelikle Tekstil sektöründe 3 firmaya 3 üründe, seramik sektöründe 3 firmaya 9 üründe, kağıt sektöründe ise 2 firmaya 3 üründe olmak üzere toplamda 8 firmaya 15 ürüne proje uygulaması olarak Çevre Etiketi verildi. Proje kapsamında, kapasite geliştirmeler sonucu ve kurum kuruluşlar, STK’lar, ve üniversitelerle ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda Çevre Etiket Yönetmeliğinin de en kısa sürede yayımlanacağı ifade edildi.

Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORGANİZASYON DEĞİŞİKLİKLERİ

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde yapılan organizasyon değişiklikleri ile Çevre Sağlığı Daire Başkanı Sn. Hüseyin İlter Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü görevine atanmıştır.

Yeni Çevre Sağlığı Daire Başkanı ise Sn. Sertaç Polat olmuştur.

Sayın Hüseyin İlter ve Sayın Sertaç Polat’a atamalarından ötürü en içten tebriklerimizi sunar, yeni görevlerinde başarılarının devamını dileriz.  

 
 

KTSD 2017 YILI MEDYA YANSIMALARI

Derneğimizin 2017 yılı içerisinde çeşitli medya kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda yaptığı röportaj ve haber çalışmalarının tümüne internet sitemizin Basın Odası sekmesinde Basında KTSD sayfası içerisinde yer alan “2017 Medya Yansımaları” kısmından ulaşabilirsiniz.

Medya yansımalarına buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

8. KOZMETİK KİMYASI, ÜRETİMİ VE STANDARDİZASYONU KONGRESİ

“8. Kozmetik Kimyası, Üretimi Ve Standardizasyonu Kongresi” 23 – 25 Şubat 2018 tarihlerinde Antalya Belek’de gerçekleşecek.

Kongrenin sektör profesyonellerini, uzmanlarını, araştırmacılarını, akademisyenlerini, kamu temsilcilerini ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmesi bekleniyor.

Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

CLEANING PRODUCTS EUROPE 2018

Cleaning Products Europe, 14 – 15 Mart 2018 tarihlerinde Hollanda’nın Amsterdam şehrinde düzenlenecek.

Cleaning Products Europe 2018 ajandasında, ev ve endüstriyel temizlik pazarına genel bakış, temizlik ürünlerinin sürdürülebilirliği, ürün bileşenlerinde gelişmeler ve yenilikler, ambalajlama sürdürülebilirliği ve yeşil kimya ve biyo-tabanlı ürünler gibi konular yer alıyor.

Daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.  

 
 

COSMO PERFUMERY & COSMETICS

“COSMO Perfumery & Cosmetics” Fuarı, 15 – 18 Mart 2018 tarihlerinde İtalya’nın Bologna şehrinde gerçekleştirilecek.

“COSMO Perfumery & Cosmetics”, Cosmoprof Worldwide Bologna 2018 kapsamında düzenlenen bir fuardır, perakende parfümeri ve kozmetik ile ilgilenen alıcılar, distribütörler ve şirketler için ayrılmış yeni özel salondur ve bu kişilerin ağ oluşturma ve iş fırsatlarını kolaylaştırmayı ve katılımcıların bakış açısı altında her sektörün özel ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.

Fuar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.  

 
 

4. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ

4. Uluslararası Biyosidal Kongresi, T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Biyosidal İş ve Çevre Sağlığı Derneği işbirliği, Çukurova Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nin desteği ile birlikte 25 – 29 Mart 2018 tarihleri arasında Susesi Otel Antalya’da düzenlenecek.

Bu yıl kongrede Avrupa Komisyonu ve Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın (ECHA) rolü, Biyosidal Ürünlerin Global Kayıtlandırılmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) rolü, Avrupa Birliği piyasasındaki mevcut biyosidal ürünler ve kullanımları: Fırsatlar ve zorluklar, Biyosidal ürünlerde sürdürülebilirlik ve risk değerlendirmesi, biyosidal ürünlerde maksimum kalıntı limitleri, biyosidal endüstrisinin bugünü ve geleceği, biyosidal mevzuatının etkileri ve satıcılar için çözümler, biyosidal ürünlerin günlük hayatta kullanımı, biyosidal ürünlerin küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) etkisi, endokrin bozucular konusunda Avrupa Birliği’nde yaşanan gelişmeler ve BPR’da ara ürünler gibi başlıca konular tartışılacak.

Kongre hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.  

 
 

BEAUTY EURASIA

14. Uluslararası Kozmetik, Güzellik, Kuaför Fuarı, 12 – 14 Nisan 2018 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Etkinliğe, 100 ülkeden 10.000’e yakın profesyonel ziyaretçinin katılması bekleniyor. Fuarda sergilenecek ürün gruplarının bazıları ise Kişisel Bakım Ürünleri, Parfüm & Deodorant, Renkli Kozmetik, Saç Bakım Ürünleri, Bebek Kozmetik Ürünleri, Doğal Kozmetik, Temizlik & Hijyen Ürünleri, Private Label & Fason Üretim şeklindedir.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  

 
 

IN-COSMETICS GLOBAL

in-cosmetics, 17 – 19 Nisan 2018 tarihlerinde Amsterdam’da gerçekleştirilecek.

Fuar, kişisel bakım malzemeleri tedarikçilerini (katılımcılar) bitmiş ürün üreticileriyle (ziyaretçiler) bir araya getiriyor; ziyaretçiler gelecek trendleri öğreniyor ve yeni ürünler keşfediyor.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.